Właściwości i sposoby parzenia herbaty w skrócie

Różnice pomiędzy herbatami mogą wydawać się skomplikowane, więc stworzyliśmy dla Was małe kompendium wiedzy, żeby zebrać najważniejsze informacje i instrukcje zaparzania w jednym miejscu.


Herbata biała

Kliknij tu i sprawdź białe herbaty w naszym sklepie!


Ze względu na brak fermantacji podczas procesu produkcji białą herbatę zalicza się do odmian zielonych. Jednakże odróżnia się od nich tym, że stanowią ją starannie wybrane, nierozwinięte jeszcze liście i pączki krzewu herbacianego (tzw. tipsy). Herbata ta ma właściwości orzeźwiające i silnie pobudzające. Dzięki obecności antyutleniaczy opóźnia efekty starzenia.



SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek. Zalewamy wodą o temp. ok. 60 °C z białego wrzenia lub około 7-10 min po zagotowaniu. Parzymy 3 min. Ważne, aby tej samej wody nie gotować dwa razy.

Białe wrzenie to bardzo krótki moment podczas gotowania wody, kiedy duża ilość pęcherzyków unoszących się ku górze powoduje zmętnienie lub nawet zbielenie wody. Występuje chwilę przed intensywnym wrzeniem wody.


Herbata zielona

Kliknij tu i sprawdź zielone herbaty w naszym sklepie!


Herbata zielona ma działanie pobudzające, gdyż zawiera teinę, herbaciany odpowiednik kofeiny, który w przeciwieństwie do kofeiny działa łagodnie i długotrwale. Pobudza, ułatwia koncentrację, rozjaśnia umysł. Służy w profilaktyce nowotworowej, opóźnia procesy starzenia, sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka. Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów.


SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę na filiżankę lub kubek, nieco mniej w przypadku odmian o mocno skręconym liściu. Zalewamy wodą o temp. ok. 60 °C z białego wrzenia lub około 7-10 min po zagotowaniu. Parzymy 3 min, aby napar nie nabrał gorzkiego posmaku. Ważne, aby tej samej wody nie gotować dwa razy.

Białe wrzenie to bardzo krótki moment podczas gotowania wody, kiedy duża ilość pęcherzyków unoszących się ku górze powoduje zmętnienie lub nawet zbielenie wody. Występuje chwilę przed intensywnym wrzeniem wody.


Herbata czerwona Pu-Erh

Kliknij tu i sprawdź czerwone herbaty w naszym sklepie!


Herbata czerwona pochodząca z Chin. Ze względu na zachodzący podczas produkcji tej herbaty proces fermentacji zalicza się ją do odmian czarnych. Stabilizuje i reguluje przepływ wewnętrznej energii. Prowadzi do zrównoważenia sił yin i yang. Badania dowodzą, że herbata ta pobudza procesy trawienne i oczyszcza organizm z tłuszczu. Ponadto Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i przyspiesza trawienie alkoholu. Obniża poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn. Pu-Erh jest herbatą uspokajającą, pomaga w zwalczaniu złego nastroju, lekkiej depresji. Mocno zaparzona przypomina w smaku kawę, ale nie wpływa negatywnie na wątrobę.


SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy do 3 minut w celu uzyskania naparu pobudzającego lub powyżej 3 minut w celu uzyskania naparu relaksującego.


Herbata czarna

Kliknij tu i sprawdź czarne herbaty w naszym sklepie!


Czarna herbata to liście krzewu herbacianego poddane procesowi pełnej fermentacji, w trakcie którego dochodzi do procesów oksydacji. Dzięki temu czarna herbata nabiera mocnego, wyrazistego smaku, a napar uzyskuje ciemny kolor. Jednakże podczas tego procesu jej skład chemiczny (zawartość garbników, witaminy C, wapnia itd.) ulega zubożeniu w porównaniu z herbatą zieloną. Niemniej jednak jest to najbardziej popularna odmiana herbaty na rynkach europejskich.

SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy do 3 minut w celu uzyskania naparu pobudzającego i powyżej 3 minut w celu uzyskania naparu relaksującego.


Yerba mate

Kliknij tu i sprawdź Yerba mate w naszym sklepie!


Yerba Mate lub Mate to wysuszone liście ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguayensis). Napar ten najbardziej popularny jest w Argentynie, Paragwaju, Brazylii. Mate jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Podnosi sprawność fizyczną i intelektualną, polepsza zdolność koncentracji. Reguluje przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów. Stymuluje osłabiony, zmęczony system nerwowy, likwiduje zdenerwowanie. Rozjaśnia umysł, powoduje rozluźnienie. Do picia Mate używa się specjalnych przyrządów: calebasse to tradycyjne naczynie z owocu tykwy, natomiast bombilla to metalowa albo bambusowa rurka do picia Mate. Jednakże możemy parzyć też je w tradycyjny sposób.

SPOSÓB ZAPARZANIA:

Jeśli dysponujemy naczyniem do yerby (matero), zasypujemy dno suszem i zalewamy wodą o temp. ok. 70-80 °C z białego wrzenia lub około 5 min po zagotowaniu. Po wypiciu połowy, uzupełniamy naczynie wrzątkiem. W ciągu jednego dnia można zalać susz wielokrotnie.

Jeśli nie dysponujemy matero, możemy wykorzystać filtr, sitko lub zaparzacz. Wsypujemy 3 łyżeczki liści na szklankę i zalewamy wodą o temp. ok. 70-80 °C z białego wrzenia lub około 5 min po zagotowaniu. Parzymy 2-5 min. W ciągu jednego dnia można wielokrotnie zalać susz wrzątkiem.

Białe wrzenie to bardzo krótki moment podczas gotowania wody, kiedy duża ilość pęcherzyków unoszących się ku górze powoduje zmętnienie lub nawet zbielenie wody. Występuje chwilę przed intensywnym wrzeniem wody.


Rooibos

Kliknij tu i sprawdź rooibos w naszym sklepie!


Herbata ta wytwarzana jest z południowoafrykańskiego czerwonokrzewu (Aspalathus linoaris) uprawianego w RPA. Igiełki czerwonokrzewu dają czerwony napar o charakterystycznym smaku. Herbata ta zawiera niewielkie ilości garbników, nie zawiera kofeiny. Jest odświeżającym napojem rano, wzmacniającym w ciągu dnia i odprężającym przed snem. Uspokaja, pomaga w depresjach, problemach ze snem, przy bólach głowy. Zawiera wiele witamin i minerałów, dostarcza organizmowi wapnia, manganu, a szczególnie fluoru, który jest niezbędny w rozwoju i wzmacnianiu kości. Dzięki zawartości żelaza, potasu i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem. Wyrównuje poziom cukru we krwi, łagodzi przebieg cukrzycy. Obniża poziom cholesterolu.

SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy 8-10 minut. Można podawać z miodem lub mlekiem.


Honeybush

Sprawdź nasz Honeybush i Honeybush Miodowo-Cynamonowy


Inaczej miodokrzew. Jest to roślina pochodząca z Przylądka Dobrej Nadziei. Zawiera naturalny zestaw pierwiastków i antyutleniaczy. Nie zawiera kofeiny, obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Napar zawiera również związki o właściwościach antycukrzycowych. Oczyszcza nerki i wątrobę.

SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę do kubka lub filiżanki, zalewamy wrzątkiem i parzymy 8-10 minut. Doskonała ze śmietanką lub mlekiem.


La Pacho

Kliknij tu i sprawdź Lapacho Matto Grosso w naszym sklepie!


La Pacho pozyskiwane jest z kory drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej. Wywar z La Pacho obniża poziom cukru, ułatwia trawienie, działa krwiotwórczo, oczyszcza krew i narządy wewnętrzne z toksyn, wzmaga odporność organizmu, ma działanie antybiotyczne. Stosowany jest w zwalczaniu szeregu nowotworów złośliwych, wirusa grypy i opryszczki, pomocniczo w leczeniu grzybic i drożdżyc, chorób układu oddechowego (astmy oskrzelowej, nieżytu oskrzeli), układu pokarmowego (zapalenia jelita grubego, zapalenia wątroby, hemoroidów), układu moczowego.

SPOSÓB ZAPARZANIA:

Sypiemy 1 łyżeczkę La Pacho na szklankę wody, gotujemy 5 – 15 min na wolnym ogniu. Po tym czasie oddzielamy napar od kory. Pijemy od 2 do 8 szklanek dziennie.

© herbacianyprezent.pl 2009-2024
Stworzone z